Att handla sprit och andra alkoholiska drycker kan bli en dyr historia, framförallt ifall man köper mycket utländskt. Alkohol som importerats från Nya Zeeland, USA eller Australien med flera utomeuropeiska länder kostar mycket att importera, och är därför dyrare att köpa för konsumenterna. Alkoholdrycker tillverkade inom EU är aningen billigare, men går fortfarande åt ett antal hundralappar ifall man ska något riktigt fint.
Då är det bättre att spendera pengarna på högkvalitativ svenskt vin och sprit istället. Med svenskt vin kan man få alkoholdrycker som smakar riktigt gott men ändå inte kostar skjortan. Till skillnad från exempelvis franska och italienska viner så är viner gjorda i Sverige inte gjorda på vindruvor. Detta eftersom vindruvor inte växer så bra i vårt klimat, utan föredrar varmare breddgrader. Istället för druvor är svenska viner tillverkade av honung.
Att tillverka alkoholdrycker med honung är något som har gjorts i Sverige i över tusen år. De första som började göra det var vikingarna någon gång på 800-talet. Denna dryck brukar kallas för honungsvin men är mer känt under namnet mjöd. Mjödet får sin alkohol genom att det naturliga sockret i honungen förvandlas till alkohol med hjälp av tillsatt jäst, som äter upp sockret och ”rapar” ut etanol.
Mjöd likt andra viner kommer i många olika smaker, detta beror delvis på vad tillverkaren har blandat in i mjödet, men den främsta smaken kommer faktiskt från mjödet självt. Det är nämligen så att honung ärver smaken från de träd eller växter som bina har plockat nektarn ifrån. Ifall bina har plockat nektar från blommorna på apelsinträd, kommer honungen som skapas att ha undertoner av apelsin. Kommer nektarn från någon bärbuske så kommer honungen smaka som bäret. Är man en duktig mjödtillverkare kan man lägga till smaker som kompletterar honungens naturliga smaker. På så sätt skapas ett högkvalitativt svenskt vin.
Honungsvin avnjuts bäst i kontorsstol på jobbet efter 5.